Wandeling langs overdekte passages

Kaartje : download de PDF

Start de wandeling in de Rue Jean-Jacques Rousseau, een zijstraat van de Rue Saint-Honoré. Op het nummer 19 ligt de galérie Vero-Dodat. Deze neo-klassiseke galerij dateert uit het begin van de 19de eeuw, toen speculanten een eerste immobiliën-golf op gang brachten.

Ga bij het buitenkomen van de galerij rechtdoor in de Rue Montesquieu tot aan het Palais Royal. Het paleis werd op het einde van de 18de eeuw gebouwd door de hertog van Orléans. De benedenverdiepingen van het paleis werden vanaf het begin opengesteld voor het publiek en werden snel een populaire plaats voor het nachtleven in Parijs.

Bij het buitengaan van het Palais Royal, langs de Passage de Beaujolais, kom je in de Rue de Beaujolais. Je gaat rechts en na 50 meter kom je via de  Passage des Deux Pavillons in de Rue des Petits-Champs.  De passage des Deux Pavillons heeft weinig te bieden. Naast een exclusieve schoenenwinkel is er nog weinig activiteit.

Aan de overkant zie je de ingang van de Galérie Vivienne, de eerste waar nog echt een commerciële activiteit is. Ze werd gebouwd in 1823. Naast enkele eetgelegenheden (proef vooral de warme chocomelk in het thee-salon "A Priori Thé") vind je er ook winkel met enkel kurkentrekkers, de stoffenwinkel Wolf en Descourtis en de étalage van Jean-Paul Gaultier (waar niet echt veel te zien is). De Galérie Colbert, met een monumentale koepel, die uitkomt in de Galérie Vivienne, was bij ons laatste bezoek (2010) gesloten.

Bij het buitenkomen van de Galérie Vivienne, sla je rechtsaf de Rue Vivienne in die je een tijdje volgt, tot voorbij het Beursgebouw. Sla rechts de Rue Saint-Marc in.  Ga de Passage Feydeau voorbij, en sla 50 meter verder links de Passage des Panoramas in.  Deze passage loopt door tot de Boulevard Montmartre en is een trekpleister voor filatelisten. Ze werd gebouwd op het einde van de 18de eeuw en was de eerste passage waar de Parijse bourgeousie zich kon laten zien, zelfs bij regenweer.

Bij het buitenkomen van de Passage des Panoramas, zie je aan de overkant de Passage Jouffray. Rechts daarvan zie je wellicht een lange rij aanschuiven voor het Musée Grevin, het wassenbeeldenmuseum. De uitgang van het museum ligt in de Passage. Je vindt er daarnaast ook heel wat speelgoedwinkels, een winkel met wandelstokken, "La cure Gourmande" en zelfs een echt hotel Chopin.

Steek bij het buitenkomen de straat over en ga nog de Passage Verdeau in. Wil je nu echt gaan winkelen, dan kan je nog verder naar de warenhuizen Lafayette en Printemps (op de Boulevard Haussmann).
 

Klik hier voor de foto's.