Wandeling Amélie Poulain

Kaartje : download de PDF

De wandeling start aan het metrostation Lamarck-Caulaincourt. Dat is het station waar Amélie de blinde man achterlaat. Je gaat de trappen op en slaat rechts de Rue Caulaincourt in. Na 100 meter volg je schuin links de Avenue Junot. De huizen hier dateren van het begin van de twintigste eeuw. Tevoren reikte Parijs nog net niet zover. Vele van de huizen vertonen Art Nouveau kenmerken en je vindt ook hier en daar naambordjes van beroemde bewoners. Loop even de tweede zijstraat op de rechterhand in (Villa Leandre). In dit doodlopende straatje staan villa's in Engels-Normandische cottage stijl. Een ware oase van rust temidden van de drukke metropool !

Loop verder in de Avenue Junot. Op de rechterkant passeer je de 'Hameau des Artistes', waar ook een molen staat en waar vroeger een kunstenaarskolonie gevestigd was. Het hek is echter gesloten. We lopen dus verder tot aan de kruising met de Rue Girardon, waar we rechtsaf gaan. Op de hoek ligt de Ciné 13. Even verder op de kruising met de Rue Lepic, staat op de rechterkant de Moulin de la Galette, één van de weinige overgebleven molens in deze buurt.

Steek de Rue Lepic over en ga het smalle steegje in, de Rue d'Orchampt. Na 50 meter buigt deze straat naar links. Op de rechterkant, in het witte huis, woonde Dalida van 1962 tot 1987, toen ze gebukt onder depressies uit het leven stapte. (De buste van Dalida kom je later op de wandeling nog tegen. Dalida ligt begraven op het nabijgelegen kerkhof van Montmartre, één van de drie grote kerkhoven van Parijs.)

Op het einde van de Rue Girardon draai je rechtsaf de Place Emile-Goudeau op. In de zomer, onder de bomen, is dit opnieuw een oase van rust midden in de grootstad. In een hoek op de rechterkant, in de Bateau-Lavoir, woonden en werkten de eerste Kubisten (Picasso, Braque). Daal aan de overkant verder af en sla links de Rue des Trois Frères in.  Na ongeveer 100 meter, kom je op de linkerkant aan de Maison Collignon, de winkel waar Amélie Poulain haar dagelijkse groenten koopt.

Sla ter hoogte van de winkel rechtsaf, de trappen naar beneden via de Passage des Abbesses. Ga beneden rechtsaf tot op de Place des Abbesses. Je vindt er de art-nouveau ingang van het metrostation en de Eglise Saint-Jean l'Evangeliste, één van de eerste moderne kerken van Parijs.

Keer terug naar de Rue des Abbesses. Na enkele honderden meter stap je links de Rue Lepic in, richting Boulevard de Clichy. 100 meter verder op de rechterkant, op de hoek met de Rue Cauchois, zie je het café 'Les deux moulins', waar Amélie als dienster werkte.  Keer terug op je stappen en volg de Rue Lepic, die schuin links naar omhoog loopt. Je komt opnieuw aan de kruising met de Rue Girardon, waar je deze keer linksaf slaat.  Voorbij de kruising met de Avenue Junot, kom je op de linkerkant aan de Square Suzanne-Buisson. In dit parkje staat het standbeeld van Saint-Denis, de eerste bisschop van Parijs (3de eeuw na Christus), die hier onthoofd werd, maar volgens de legende toch nog verder liep tot op de plaats waar vandaag de basiliek van Saint-Denis staat (enkele kilometers noordwaarts).

Keer terug naar de Rue Girardon en sla linksaf. Je komt op de Place Dalida, waar het borstbeeld van Dalida staat.  Volg hier de Rue de l'Abreuvoir, die omhoog loopt naar de basiliek. Op de eerste splitsing, sla je echter linksaf, de Rue des Saules in. Deze loopt langs de enige wijngaard, die Parijs rijk is. Aan de Lapin Agile, een cabaret uit betere tijden, sla je linksaf de Rue Saint-Vincent in. Aan het eerste kruispunt ga je rechtdoor en volgt verder de straat, langs de Rue de la Bonne, die je achteraan de Basilique du Sacré-Coeur brengt.

Sluit de wandeling af met een bezoek aan de Basiliek en uiteraard de Place du Tertre en daal langs de slingerende weg (of via de trappen) af naar het plein beneden de basiliek, waar je toch nog het zicht op de Basiliek krijgt dat voor de oppervlakkige toerist het meest kenmerkend is voor Montmartre.

Klik hier voor de foto's.