4-daagse reis naar Bourgogne
DAG 1 : Zaterdag 28 april
- Vertrek om 6.00 uur stipt in de Middenstraat te Denderleeuw.
(parking voor AD Delhaize)
-
Middagmaal in Café de la Place in
Marsannay in de noorderlijke Bourgogne.
-
Wandeling onder leiding van Daniel
Wilmotte door de befaamde Grand Crus van de Côte d'Or (rode wijnen), om nadien
op het Domaine Robert Sirugue in Vosne-Romanée de wijnen te degusteren. Het
domein wordt uitgebaat door Marie-France Wilmotte en haar broer Jean-Louis
Sirugue. Daniel Wilmotte is een Aalstenaar die 20 jaar geleden naar Bourgogne
getrokken is, en trouwde met de dochter des huizes.
-
Na deze eerste kennismaking rijden
we naar het hotel voor het avondmaal en de overnachting.
DAG 2 : Zondag 29 april
-
Ontbijt vanaf 7.30 uur.
-
Vertrek om 9.00 uur naar Nolay.
-
De niet-wandelaars bezoeken
Nolay, een stadje met een oud centrum en middeleeuwse
vakwerkhuizen. Er is een 15e-eeuwse markthal en een 16e-eeuwse Chapelle-St.
Pierre.
-
De wandelaars
vertrekken voor een fikse wandeling van Nolay naar de Montagne-des-Trois-Croix.
-
Samenkomst op de Montagne-des-Trois-Croix.
Hier kunnen we genieten van het
prachtige uitzicht over de Bourgognevallei.
-
Bezoek aan Château de
La Rochepot, een geweldige Bourgondische burcht uit de 13e eeuw met een dak met
verglaasde dakpannen, ophaalbruggen, torens...
-
Bezoek aan het domein
Guy Fontaine & Jacky Vion. We genieten van een zeer uitgebreide en hoogstaande
degustatie in wit en rood. De wijnen worden gekenmerkt door zeer veel kracht
terwijl ze toch van een grote finesse getuigen. Teneinde stevig op onze benen te
blijven staan wordt er ter plaatse gezorgd voor een lekkere casse-croûte met
regionale producten. Eten doen we in de cuverie waar de wijnen aan hun rijping
werken.
-
Avondmaal in restaurant
L'Escale. Een jong en dynamisch koppel is sinds een paar jaar de culinaire
revelatie van de streek.
DAG 3 : Maandag 30 april
-
Ontbijt vanaf 7.30 uur
- Vertrek om 8.30 uur naar kaasmakerij Gaugry. De Bourgognestreek is
gekend voor zijn schitterende kazen. Het proces van kaas maken wordt ons
uitgelegd, gevolgd door een degustatie van enkele kazen.
-
Bezoek aan Clos de Vougeot. De wijngaard en het bijbehorende Château de Clos
de Vougeot zijn in de vroege 12e eeuw gesticht door de monniken van de Abdij
van Cîteaux, die de wijngaard zeven eeuwen zouden besturen.
- Beaune. Vrije tijd om rond te kuieren en eventueel een snack te eten.
Bezoek aan Hôtel Dieu (Hospice de Beaune), een voormalig hospitaal dat in 1443
gesticht werd door Nicolas Rolin, kanselier van Bourgondië. Het gebouw is
vooral gekend door zijn kleurige, rijk versierde dak.
-
Wandeling van Chassagne-Montrachet naar Puligny-Montrachet. We wandelen door
de wijngaarden van de grand cru's van de witte Bourgognewijnen.
-
Avondmaal in restaurant Le Guide de Marloux. Voor de laatste avond kunnen we
genieten van een uitgebreid maal met aangepaste wijnen.
DAG 4 : Dinsdag 1 mei
-
Ontbijt vanaf 7.30 uur
-
Vertrek om 8.45 uur naar Chablis
-
Bezoek aan het Domaine des Maronniers. De eigenaar, Bernard Légland, zal ons
de wijngaarden laten zien. Daarna volgt een rondleiding op het domein en ten
slotte natuurlijk de degustatie. Bernard Légland is ook président van de
appelation Chablis.
-
Namiddag: lunch in restaurant La Beursaudière,een origineel hotel/restaurant
in Nitry. Let vooral op de originele klederdracht.
-
We hopen voor middernacht terug in Denderleeuw te zijn.
We overnachten in het hotel Le Dracy*** in Dracy-Le-Fort (niet ver van
Chalon-sur-Saône). Het is een comfortabel hotel met 47 kamers, rustig gelegen in
een grote tuin. Het kreeg 3 schouwtjes (het maximum) van Logis de France en
behoort ook tot de lijst van zogenaamde “Hotels de charme”. Alle kamers hebben
toilet, douche/bad, minibar en tv. Het buitenzwembad is voorbehouden voor de
durvers.
|