Het woud van Birnam

van Eleanor Catton

In Het Woud van Birnam vertelt Booker Prize-winnaar Eleanor Catton het plotgedreven verhaal van de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting, die samen met vrienden een guerrillatuindersgroep oprichtte, Het Woud van Birnam. Maar wie is te vertrouwen?

Vijf jaar geleden richtte de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting samen met vrienden een activistisch tuinderscollectief op, Birnam Wood. Dit ongeregelde collectief van bevriende kunstenaars plant gewassen op verwilderde plekken: in bermen, verlaten parken en niet-onderhouden tuinen, om er later van te oogsten. Jarenlang komen ze niet uit de kosten, maar dat lijkt te gaan veranderen als Mira een gouden kans in de schoot geworpen krijgt. Door een aardverschuiving is de stad Thorndike van de buitenwereld afgesloten. Een grote boerderij is daardoor zo geïsoleerd geraakt dat die door het collectief gebruikt zou kunnen worden.

Maar ook Robert Lemoine, een mysterieuze Amerikaanse miljardair, heeft zijn oog laten vallen op de boerderij en het bijbehorende land. Hij wil er een bunker bouwen waar hij veilig zal zijn als het einde der tijden er is, of althans, dat vertelt hij Mira als hij haar er tegenkomt. Ze zijn totaal tegengesteld, maar Lemoine raakt geïntrigeerd door haar en hij stelt voor dat Birnam Wood het land gaat bewerken. Meteen rijst de vraag: kunnen ze hem wel vertrouwen? En bovendien: kunnen ze elkáár vertrouwen wanneer de ideologie van het collectief op de proef wordt gesteld? (omslag van het boek)

Met Het Woud van Birnam schreef Eleanor Catton een psychologische en intelligente roman over de menselijke drang om het eigen voortbestaan altijd voorop te stellen.

Eigen commentaar:
Deze Nieuw Zeelandse auteur won de Booker prize in 2013 met haar boek ‘Al wat schittert’. Een boek dat uiteraard op heel wat positieve reacties kon rekenen en meteen een schot in de roos was.
Haar nieuw boek ‘Het woud van Birnam’ is even goed. Het is naast een avonturenroman, ook een boek over de natuur en vooral een megathriller zoals je er nog weinig leest.
Een collectief van activistische jongeren gaat onbewerkte landbouwgrond inpalmen om er groenten te kweken, waarmee ze hun bestaan financieren.
Wanneer een Amerikaanse miljardair om totaal andere doeleinden eveneens in dat stuk grond is geïnteresseerd gaan de poppen aan het dansen.
In een rollercoaster van gebeurtenissen wordt de spanning opgedreven en komen de ware bedoelingen van de miljardair beetje bij beetje tevoorschijn.

Het boek is verkrijgbaar in de bibliotheek van Denderleeuw.

Veel leesgenot.
Rudy