Deze maand enkele tips voor de lezer.

1. Kies het juiste boek bij je stemming.
Om met plezier te lezen moet je zorgen dat er iets te kiezen valt. Sommige dagen lenen zich voor poëzie, andere voor een thriller of romantiek. Probeer niet een boek te lezen waar je weerstand tegen voelt op dat moment, dat werkt alleen maar averechts. Een boek moet je na 50 bladzijden meeslepen in een andere wereld. Een boek wat dat niet doet, gooi je bij het oud papier (tenzij het van de bib is natuurlijk).

2. Neem je boek overal mee naartoe.
Stop je boek in je tas en neem het overal mee naartoe. Moet je ergens een paar minuten wachten bij de dokter, in de wachtzaal van het station, op de trein of in de bus. Pak je boek erbij en lees een paar bladzijden. Daarvoor is een e-reader zeer handig.

3. Kies of creëer je favoriete plek om te lezen.
Maak het jezelf comfortabel en kies de plek waar je het liefste leest. Misschien is dat een luie stoel bij het raam of dat lekkere hoekje in je bed. Door steeds voor die plek te kiezen zal je merken dat het lezen steeds meer in je systeem gaat zitten. Je brein registreert ‘ah, we zitten weer hier en hier gaan we lezen.’

4. Kies het beste moment (van de dag) om te lezen.
De één leest met gemak drie hoofdstukken uit voor het slapengaan, de ander valt na drie regels steevast in slaap. Sommige mensen houden van lezen wanneer ze onderweg naar werk of school zijn en weer anderen lezen in bad met een glas wijn erbij. Het is heel persoonlijk welk moment het beste voor jou werkt, dus kijk goed naar je vaste patronen; wanneer heb ik behoefte aan rust? Wanneer komt lezen me het best uit of wanneer heb ik een pauze nodig? 

5. Maak lezen tot een ontspannen ritueel.
Zorg dat lezen een prettige activiteit voor je is. Maak het jezelf comfortabel met iets lekkers te eten en drinken erbij, brand een kaars. Misschien ben jij iemand die graag leest met een beetje achtergrondgeluid; zet zachte muziek aan Spotify heeft aangepaste muziek bij het lezen (Classical reading, Relaxing reading, Calming classical…) Iets ouderen onder jullie hebben soms of veelal last van slapeloosheid. Leg een boek op je nachttafeltje of sta op en lees in de keuken. Veel beter dan een slaappil.

6. Leg je telefoon weg tijdens het lezen.
Misschien heb je van jezelf de discipline om niet op je telefoon te kijken tijdens het lezen, maar voor de meeste mensen zou het geen kwaad kunnen hun telefoon echt in een andere hoek van de kamer te leggen. Ook tv kijken en lezen gaan niet samen. De verleiding kan groot zijn om tijdens het lezen dingen te willen googelen. Leg enkel een notaboekje of een papiertje in je nabijheid waarop je namen noteert of een fictief stamboompje uittekent, handig om de draad in je boek niet kwijt te raken. Lezers met een e-reader kunnen handig het woordenboek raadplegen bij onbekende woorden.

7. Zet in het begin een leestimer.
Je leesconcentratie kun je trainen en voor het grootste effect doe je dat zo geregeld mogelijk. Maak een afspraak met jezelf, bijvoorbeeld: ‘ik ga elke dag een x-aantal minuten lezen.’ Zet een timer en houd je eraan. In het begin voelt dit waarschijnlijk als een moeten, maar je zult merken dat het je steeds makkelijker af zal gaan. Na een paar keer heb je waarschijnlijk de timer niet meer nodig.

8. Vergroot je zelfvertrouwen door een boek uit te lezen.
Tot slot; een boek uitlezen is een succeservaring. Je kan er zo’n voldoening van hebben. Niet tegen heug en meug een boek uitzweten. Er verschijnen elke maand honderden nieuwe boeken, keuze te over. Een gemiddelde lezer kan in een mensenleven duizend boeken lezen. Waag je kans…

Veel leesgenot.
Rudy