Erfgoed

van Miguel Bonnefoy

Aan het einde van de negentiende eeuw emigreert een wijnboer vanuit de Elzas naar Santiago de Chile met in zijn zak het stekje van een druif.
In de schaduw van de Andes bouwt hij een nieuw bestaan op. Zijn huis aan de Calle Santo Domingo zal de volgende vier generaties van de Lonsonier-familie onderdak en bescherming bieden.
Ze vergeten hun Franse wortels echter nooit. Drie zoons vertrekken tijdens de Grote Oorlog naar Noord-Frankrijk, maar alleen de oudste, Lazare, keert terug uit de loopgraven.
Lazare trouwt met Thérèse, die in de tuinen van het huis aan de Calle Santo Domingo de meest befaamde volière in de Andes laat bouwen.

Hun dochter Margot treedt in de voetsporen van haar vader door in de Tweede Wereldoorlog als vliegenier in Frankrijk mee te vechten.
Terug in Chili wordt Margot na een affaire zwanger.
Haar zoon Ilario Da wordt gevangengenomen en gemarteld tijdens de dictatuur van Pinochet, en Margot besluit dat het tijd is om Santiago te verlaten. Na al die jaren komen de Lonsoniers terug in Frankrijk, met als enige erfenis het verhaal over het bestaan van een mysterieuze oom.

De veelgeprezen en uiterst talentvolle Franse auteur Miguel Bonnefoy verhaalt in de uitbundige familievertelling Erfgoed over vier generaties Franse immigranten in Chili wier levens stuk voor stuk geraakt worden door de grote historische gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Met Erfgoed treedt Miguel Bonnefoy in de voetsporen van de grootste schrijvers uit Zuid-Amerika.

Een verhaal dat een diepe indruk op mij heeft achtergelaten. Een wijnboer uit de Elzas die zijn wijngaard ziet verloren gaan onder invloed van de druifluis. Met heel zijn gave en goed vertrekt hij met de boot naar Amerika, maar strandt onderweg in Valparaiso. Daar bouwt hij zijn verdere toekomst uit. Het verhaal van vier generaties Lonsonier. Immigranten met Franse roots die er hun weg zoeken met vallen en opstaan. Het is een geschiedenis prachtig beschreven in al zijn gruwelijkheid.
Een verhaal dat moest verteld worden. De auteur won heel terecht veel literaire prijzen met dit aangrijpend boek dat je na het lezen moet laten bezinken.
Prachtige literatuur!

Veel leesgenot.
Rudy