De nachtwaker

van Louise Erdrich

Prijswinnende roman over de onderdrukte indianenvolken in de VS

WINNAAR VAN DE PULITZERPRIJS VOOR FICTIE 2021

In De nachtwaker – dat werd onderscheiden met de Pulitzerprijs voor fictie 2021 – vertelt Louise Erdrich een weergaloos verhaal gebaseerd op het buitengewone leven van haar grootvader. Naast zijn werk als nachtwaker voerde hij een uitputtende strijd tegen een wetsvoorstel dat het einde zou betekenen van de Indiaans-Amerikaanse cultuur en identiteit. Een strijd die nog altijd niet geheel gestreden is.

In deze persoonlijke en briljant geschreven roman verkent Erdrich het meedogenloze lot van een volk dat moet vechten voor zijn bestaan. Erdrich brengt haar personages op onvergetelijke wijze tot leven en vertelt een belangrijk verhaal over een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, dat nog altijd uiterst actueel is. (achterflap van het boek)

'Erdrich schreef een magistraal epos. […] Na het lezen was ik diep geraakt, en miste ik de personages alsof het bekenden van me waren.' The New York Times

'In De nachtwaker herontdekt Erdrich haar virtuositeit. […] Haar literaire vakmanschap is verweven met haar veelzijdigheid aan verhalen, al schrijft ze zo schitterend dat je bijna vergeet hoe buitengewoon het is.' The Washington Post

Eigen commentaar :

De auteur Louise Erdrich beschrijft in een spannend en persoonlijk verhaal het epos van haar grootouders, de laatste Chippewa's indianen. Hun strijd tegen de Amerikaanse overheid om hun eigenheid en zelfstandigheid te mogen behouden. Haar grootvader die als nachtwaker zijn brood verdient, begint strijd te voeren tegen deze overheid, die hen volledig wil 'emanciperen'. Het is ook het verhaal van de bewoners in deze gemeenschap, realistisch, ruw met de weinige middelen waarover ze beschikken. Terechte winnaar van deze prestigieuze Pullitzer prijs. Schitterend boek!

Veel leesgenot.
Rudy