De bekentenis van Adria

van Jaume Cabré

De antiekwinkel van Adria’s vader in Barcelona is een ware schatkamer, maar de fascinatie van de jonge Adrià gaat met name uit naar een waardevolle viool uit de achttiende eeuw met een betoverende klank, de eerste uit de handen van de beroemde vioolbouwer Lorenzo Storioni uit Cremona. Stiekem ruilt Adrià hem op een dag om met zijn eigen viool om het instrument trots aan zijn beste vriend Bernat te laten zien. Wanneer hij de Storioni terug wil leggen zijn zowel zijn eigen viool als zijn vader verdwenen. De antiekhandelaar blijkt in koelen bloede te zijn vermoord.

Vele jaren later Adrià is inmiddels geleerde en verzamelaar tracht hij het raadsel van de herkomst van de Storioni op te lossen en zo achter de ware grond te komen voor de moord op zijn vader. Wat hij echter niet kan weten is dat de geschiedenis van de viool een verleden in zich bergt van familie-geheimen en moordgevallen, van haat en intrige, en van liefde en verraad.

De schaduw van deze gebeurtenissen reikt over vele eeuwen Europese geschiedenis heen tot aan Adrià s heden en dreigt hem alles af te nemen ook zijn grote liefde Sara.

‘Cabré weet de geschiedenis van Adria, de viool en zijn verleden meer dan 670 pagina’s op spanning te houden. Net als de viool heeft ook deze roman een geheel eigen klank: een klank van grootste ernst en enorme elegantie’ (Neue Zürcher Zeitung)

Alvast veel leesgenot.

Rudy