Al het blauw

van Peter Terrin

Deze maand koos ik voor het nieuwe fictieboek van auteur Peter Terrin ‘Al het blauw’. De auteur die woonachtig is in Herzele, heeft tal van prijzen op zijn palmares staan.

Peter Terrin (1968) schreef twee verhalenbundels en vier romans. De bewaker, haalde de longlist van de Gouden Uil en AKO Literatuurprijs, en de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2010. Uiteindelijk won het boek de European Union Prize For Literature. Met Post mortem (2012) won hij de AKO Literatuurprijs. Zijn werk is veelvuldig vertaald.

Hij is een zeer valabele kandidaat om op een ‘Toast literair’ van het Davidsfonds Denderleeuw uitgenodigd te worden.

In zijn nieuwste boek ‘Al het blauw’ bloeit een romance tussen een twintiger en een oudere cafébazin die een bar met een annex zwembad openhoudt.

De donkere late jaren tachtig, met de soundtrack van INXS, U2 en Vanessa Paradis, zijn heel sterk aanwezig. Ze doordrenken voortdurend de leefwereld én de handelingen van de hoofdpersonages, getergd door een economische onzekerheid.

Simon, het hoofdpersonage, stopt met zijn ingenieursstudies en beleeft een vurige romance met Carla, de barvrouw van het zwembadcafé Azzurra. "Deze roman weerspiegelt mijn eigen lange zoektocht om te achterhalen waar ik thuishoor.” zegt de auteur in een interview in de krant ‘De Morgen’.

Twee personages op zoek naar een vluchtroute in hun leven. Carla de cafébazin heeft Italiaanse roots, ze zit gevangen in haar huwelijk met een soms gewelddadige vrachtwagenchauffeur. Simon is zoekende naar zijn seksualiteit en naar de vrijheid die hem ongebonden in het leven doet staan.

Hun liefde is voor de buitenwereld verboden, maar fysiek is het een heel intense maar breekbare liefde. ‘Al het blauw’, met blauw als leidmotief in het ganse boek, het blauw dat God in Italië uit de zee heeft geschept. De auteur is ook een verwoed fotograaf, wat heel duidelijk tot uiting komt in zijn beklijvende beschrijvingen van de omgeving.

Heel sterke aanrader van een Vlaamse schrijver niet zover uit de buurt.

Alvast veel leesgenot.

Rudy