podcast

Beste lezers en lezeressen,

Volgende maand beloof ik terug een boek, maar na de e-reader vorige maand, is het de beurt aan de podcast.

Wat is een podcast?
Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer.
Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren. 
Je kan de podcasts van de VRT-merken downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS).
Eens je je abonneert (gratis), word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. Je kan de meeste podcasts ook beluisteren of downloaden via de website en app van het VRT-merk of via iTunes, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud.  

Podcasten is een snel groeiend fenomeen in Vlaanderen, maar misschien nog niet zo bekend als menig podcaster zou willen. De laatste tijd echter breidt het podcasten zich sterk uit met meer en meer organisaties en bedrijven die een podcast produceren.
Vooral in Engelstalige landen werd tot nu toe op reis of op het werk veel naar podcasts geluisterd.
Nu ook Spotify daar flink op heeft  ingezet door het binnenhalen van bekende podcasters, breekt het gebeuren nu echt door naar het grote publiek.

Momenteel zijn er meer dan 120 Vlaamse podcasts te beluisteren en het aantal groeit bijna dagelijks.
Ook internationaal is het aanbod bijna niet te overzien. Volgens podcastinsights.com zijn er inmiddels ruim 1.750.000 podcasts met in totaal meer dan 43.000.000 afleveringen!

De sterke groei schijnt te komen omdat mensen minder naar traditionele radio luisteren en ook op de diverse muziek streaming sites heeft men onderhand alles gehoord. Men is kennelijk op zoek naar inhoud die dicht bij de interesses liggen zoals hobby’s of overtuigingen op een moment dat het uitkomt.

Podcast apps…
APPLE Podcast app

Android podcast app

Podcasts op Spotify

Meer info via https://vlaamsepodcasts.be/ waar je ook een catalogus kan bekijken.

Voor elk wat wils.

Belangrijke podcasts van de VRT:

Kan je vinden onder deze link, het is teveel om op te noemen.

https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/extra-aanbod/podcasts/

Een tip voor de cultuurliefhebbers is deze van zender Klara:

-De Bourgondiers met Bart Van Loo

- Napoleon en de Zonnekoning en Leopold II met meesterverteller Johan Op de Beeck (als voorbereiding op zijn voordracht van 23 november 2021)

Andere interessante podcasts:

De podcast over wijn:
- www.wijncast.com

Volgende maand een overzicht en een keuze uit de beste boeken om mee te nemen op reis.

Lees en luistergroetjes,
Rudy