Een hapklare historie van Frankrijk

van Stéphane Hénaut & Jeni Mitchell

Deze maand een non-fictie boek.

Ik weet dat onze leden, culinaire fijnproevers zijn. Vooral de kazen en wijnen weten ze sterk te waarderen. Een kennis attendeerde me op het bestaan van een boek waar in korte hoofdstukken de geschiedenis van Frankrijk wordt verteld die nauw verweven is met hun gastronomie, inzonderheid hoe kazen ook hierin een rol hebben gespeeld.

‘Een hapklare historie van Frankrijk neemt de lezer mee in een reis door de tijd naar de oorsprong van de beroemdste Franse gerechten en wijnen, door de keukens van befaamde Franse steden tot in de uithoeken van het platteland.

Het ontstaan van legendarische Franse producten - van roquefort tot cognac, van croissants tot calvados, van absint en oesters tot camembert en champagne - gaat hand in hand met de sociale en politieke ontwikkelingen die het land hebben gevormd. Dit boek is een lust voor liefhebbers van eten, geschiedenis en alles wat Frans is.

Stéphane Hénaut groeide op in Frankfurt en Nantes, en verhuisde later naar Londen. Daar werkte hij bij warenhuis Harrods op de kaasafdeling en kookte hij voor de banketten van de Lord Mayor van Londen. Momenteel woont hij met zijn gezin in Berlijn, waar hij in een van de beste fromageries werkt.

Jeni Mitchell was onderzoeker en buitenlandredacteur in Washington DC voordat ze naar Londen verhuisde voor haar masteropleiding. Op haar eerste dag ontmoette ze Stéphane, met wie ze vier jaar later trouwde. Jeni is docent oorlogsstudies aan King's College in Londen.’
bron : (achterflap van het boek).

In 52 hoofdstukken telkens van een paar bladzijden komen we veel meer te weten over : onze voorouders de Galliërs tot en met de nouvelle cuisine …

Gekozen als een van de 22 boeken om deze zomer te lezen
Time Magazine.

Gekozen als een van de 8 nieuwe boeken die je moet lezen voordat je naar Frankrijk gaat
Afar Magazine.

Alvast veel leesgenot.

Rudy