De Bagage

van Monika Helfer

Deze maand heb ik een speciale attentie voor een dun boekje, slechts 94 bladzijden maar wel heel indrukwekkend.

Mijn aandacht werd naar het boekje getrokken tijdens het boekenprogramma ‘Uitgelezen’ dat je maandelijks via de cultuurzender Podium 19 kon volgen.

Jos Ghysels (ex-politicus en voorzitter van boek.be) gaf dit boekje als zijn maandelijkse tip en dit juweeltje is zowaar aanwezig in de bib van Denderleeuw.

Voor e-reader lezers het kost slechts 5,99€.

Het is een verhaal dat zich situeert als achtergrond bij de WO I. Het speelt zich af in Oostenrijk de omgeving van Voralberg.

Maria blijft met haar kinderen achter, wanneer haar man Josef wordt opgeroepen naar het front. Ze zijn een zeer arm gezin, boerenarbeiders zeer laag in de maatschappij, bagage genoemd in het boek. Bij afwezigheid van haar echtgenoot moet Maria de eindjes aan mekaar knopen.

De burgemeester op de hoogte van hun toestand, ontfermt zich over het achtergebleven gezin, met kwade bedoelingen. Maria is een mooie vrouw en de burgemeester zal de verdere levensloop van de familie grondig wijzigen.

De auteur vertelt hier de geschiedenis van haar grootouders en hoe die oorlog ingrijpend haar eigen geschiedenis heeft getekend.

Ze zegt dan ook dat het verleden ons niet loslaat en bepalend kan zijn voor ons verder leven.

Een boekje dat een sterke indruk nalaat en een aanrader is voor de lezer.

In Duitsland werden meer dan 130 duizend exemplaren verkocht en het boek werd genomineerd voor de Oostenrijkse Buchpreis.

'Helfer is een geweldige schrijver, die met weinig woorden verborgen leed en ingehouden emoties beklemmend weet uit te drukken.*****' NRC Handelsblad

'Bijna associatief schakelt Helfer tussen levens en generaties. Zo krijgen zelfs de onbeduidendste personages iets gedenkwaardigs.' De Volkskrant

'Een krachtig en roerend portret van een dysfunctioneel gezin.' De Telegraaf

'Helfer heeft weinig woorden nodig om je een hele wereld voor te toveren. Prachtig.****' NCRV Gids

Alvast veel leesgenot.

Rudy